PAŽNJA

PAŽNJA MOTOCIKSLISTI NA PUTUPAŽNJA!!!

SEZONA MOTOCIKALA JE POČELA!!!

    Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju motociklisti su, na prvom mestu, neustupanje prvenstva prolaza motociklisti prilikom bočnog uključivanja na put sa prvenstvom prolaza. Na povećan broj nezgoda u kojima stradaju motociklisti su uticali i neprilagođena brzina, preticanje, neraščišćeni putevi, neodgovarajuća oprema, alkohol, kao i slaba edukacija vozača. Takođe, vozači automobila često ne obraćaju pažnju na vozače motora, pa ne proveravaju retrovizore.

Šansa da se motociklisti povrede u saobraćaju je 45 puta veća nego šansa da nastrada vozač automobila, tako da i motociklisti moraju da budu naročito obazrivi.

Statistika takođe pokazuje da vozači skutera ili motora u Srbiji imaju 250 puta veću mogućnost za pogibiju, nego da isto prevozno sredstvo voze u Evropskoj uniji  jer je vozačka kultura u Srbiji daleko ispod standarda.

    Kada automobil pretiče motocikl, potrebno je da motociklu da prostora jer je jako strašno biti na pola metra do automobila koji vas pretiče.

    Nisu svi vozači motora manijaci koji voze na zadnjem točku i ne poštuju pravila u saobraćaju. Ima nas mnogo više koji poštujemo pravila vožnje i ne pokušavamo nikoga da impresioniramo nego vozimo za svoju dušu. PROTIV MANIJAKA NA 2 TOČKA SE BORIMO I MI i NE ŽELIMO da nas poistovećujete sa pojednicima!!!

    GLEDAJTE PREKO RAMENA pri preticanju i prestrojavanju! Motocikl je manji i ne vidi se uvek u retrovizoru, što nije greška motocikliste, već je jednostavno tako! Pravila saobraćaja baš iz tog razloga određuju obavezan pogled preko ramena, jer nema tog retrovizora koji pokriva sve uglove, ni kad su veća vozila u pitanju. Ne možete jednostavno reći: “Pogledao sam u retrovizor, baš me briga, neka pazi i on.”! Motora ima mnogo u saobraćaju, i ako ne marite za njihove živote, marite za to što ćete vi ići na sud.

    Kada skrećete levo na raskrsnici ili pravite polukružno okretanje, DOBRO POGLEDAJTE da li vam motor dolazi u susret. Ovako nastrada ogroman broj motociklista, jer im je oduzeta prednost!

    Ne lepite se za motocikl od pozadi. To izaziva veliku nervozu kod vozača motocikla koji ne može biti skoncentrisan na put ispred sebe jer mu pažnju odvlači konstantno gledanje u retrovizor da ga vozač automobila ne zakači. Za vozača automobila je to ogrebotina na braniku a za motocikliste je to ŽIVOT!

    Motora na ulicama IMA i ponašajte se tako! Ne možete da računate na to da vas niko ne obilazi samo zato sto ne vidite ništa u retrovizoru!!! POGLED PREKO RAMENA! Onaj ko smatra da je pogled suvišan, svesno krši pravilo saobraćaja.

UPALI ŽMIGAVAC, SPASI ŽIVOT! Pogledaj dva puta! Proveri “mrtvi” ugao! ČUVAJ MOTOCIKLISTE!