Bratstvo

brotherhood Reč “Brat” se danas izgovara uobičajno pogotovo u moto svetu.  Izgleda da ako kupite motocikl svi ostali koji voze sada su postali vaša braća. Neki to zovu bratstvo kada delimo isti entuzijazam, vetar, put ili vozilo na dva točka. Neki to zovu bratstvo kada  zajedno provozate nekoliko kilometara.

Šta je  bratstvo?

Prema veri postoje Braća. Braća u hramovima, manastirima, braća po veri.  Braća u različitim organizacijama. Braća po krvi. Braća po nacionalnosti. Braća po oružju…..

 

Najsnažnije bratstvo je svakako vojno. Svedoci smo svih dosadašnjih ratnih stradanja, ratova prošlih ali i onih koji se trenutno vode. Veza koja se izmedju muškaraca stvori na svim tim ratištima je neraskidiva, a odnosi takvi da se sa pavom mogu zvati braćom.

Moramo napomenuti da je služenje vojnog roka imalo ogroman uticaj na mladog čoveka. Veza stvorena u ovim uslovima često se prenosila i u civilstvu.

Kada je reč o moto svetu, postoji jaka veza između onih koji sebe nazivaju braćom.

Šta je brat u moto  svetu ?

Kada jednom prođete kroz određeni period, članovi kluba gledaju vaše ponašanje, vaš stav, vašu posvećenost, poverenje i lojalnost, da budete tu gde se nalazite. Ako ste zapravo završili ovaj period, onda će vam možda biti zatraženo da postanete prospekt. Tokom ovog vremena vi ste stavljeni pod mnogo intenzivniji pregled. Vi i ostali članovi kluba će saznati da li ste prigodni da budete deo kluba i ako možete prihvatiti ostale članove kao braću isto toliko koliko prihvatate rođenog brata ali  i da vas ostali članovi prihvate kao Brata.

Možete li se posvetiti drugima u klubu bliže kao što biste se posvetli svojim najbližima? Mnogo puta je još bliža obaveza od porodice. Osoba koju zovete bratom postaje porodica kao deo njegovog, a vi ste deo njih.

Uobičajena fraza koja se koristi u MC krugovima je “Ja sam čuvar mog brata”. To znači da ćete ga podržati i pomoći na bilo koji način i u bilo kom smislu, ali bukvalno.

Sa svom tom posvećenošću, takođe ne biste tražili od Brata da uradi nešto drastično bez vrlo dobrog razloga za to. Braća se možda ne slažu, ali će se uvek međusobno poštovati.

Molimo vas da obratite pažnju da ako do sada niste imali iskustva sa ozbiljnijim MC klubovima da ipak ne koristite reč ‘’Bratstvo’’ ili ‘’Brat’’.  Oni uzimaju reč “Brother ili Bro” vrlo ozbiljno i koriste je onda kada žele da ukažu poštovanje  prema sopstvenom klubu, njihovim članovima ali i prema drugom klubu kome su tu reč dali.

Nije Brat samo osoba sa kojom deliš istu krv, već i osoba za koju si spreman tu istu krv da daš!

Sledeći put kad osetite  potrebu da pozovete nekog sa ‘’Brate’’ ili ‘’Bro’’, setite se šta stoji iza toga.

Posvećenost ili samo pokušaj da se dobro osećate i budete deo nečega što niste!